4 gjëra te frikshme që duhet të dini rreth gjelit te detit perpara sesa ta hani

Fakti i pare

Kocka e gjelit të detit – atë që ju e tërhiqni nga skajet e kundërta për të parë se kush ka me shume fat sipas zakonit – formohet nga shkrirja e dy kockave të klavikulës së zogut. E quajtur edhe furkulë, kocka shërben si pikë lidhëse për muskujt dhe një mbajtëse për krahët. Gjatë përplasjes së kraheve te zogut (po, gjelat mund të fluturojnë me një shpejtësi prej 80,5 km/h në distanca të shkurtra), kocka e eshtrave vepron si një burim për të ruajtur dhe lëshuar energji. Ky elasticitet është gjithashtu arsyeja që është kaq e vështirë të këputësh një kockë ushile përpara se të thahet. Kjo kocke shërben gjithashtu si një kujtesë se zogjtë evoluan nga një grup dinosaurësh. Studiuesit kanë zbuluar se kocka daton më shumë se 150 milionë vjet më parë tek theropodët, një grup dinosaurësh që hanë mish që përfshin T. rex dhe Velociraptor.

Fakti i dyte

Për shkak se gjelat janë kaq të mëdhenj dhe të rëndë – me gjelin e egër më të rëndë që peshon (39 kilogramë), sipas Rekordeve Botërore Guinness – shpesh supozohet se këta zogj të mëdhenj qendrojne vetem ne tokë. Në fakt, gjelat preferojnë të flenë të vendosur në majë të degëve të pemëve, ku janë të sigurt nga grabitqarët, të cilët përfshijnë kojotë, dhelpra etj. Ata shpesh flenë në tufa dhe pasi zgjohen, thërrasin një sërë bërtitjesh të buta përpara se të zbresin për t’u siguruar që pjesa tjetër e grupit të tyre është në rregull pas një nate që nuk e kanë parë ose dëgjuar njëri-tjetrin.

Fakti i trete

Kur një gjeldeti frikësohet, shqetësohet, ose sëmuret, lëkura e ekspozuar në kokë dhe qafë mund të ndryshojë nga ngjyra e zakonshme rozë e zbehtë ose gri kaltërosh në të kuqe, të bardhë ose blu. Dhe gjatë sezonit të çiftëzimit, gjeli mashkull bëhet i kuq për të pasqyruar nivelet e larta të hormoneve seksuale. Lëkura me mish që varet mbi sqep gjithashtu merr ngjyrë të kuqe të ndezur kur zogu është i emocionuar.

Fakti katert

Një pjesë e stomakut të zogut, përmban gurë të vegjël që zogu i ka gëlltitur më parë. Të njohur edhe si gastrolitë, këta gurë të lëmuar ndihmojnë në zbërthimin e ushqimit për tretje, pasi zogjtë nuk kanë dhëmbë.

Megjithatë, ata kanë dy stomaqe, i pari prej të cilëve quhet stomaku i gjëndrave, ku ushqimi zbutet dhe shpërbëhet nga lëngjet gastrike. Më pas, ushqimi hyn në gryken e gjelit të detit, i cili është jashtëzakonisht muskulor dhe e shpërndan më tej ushqimin duke e bluar kundër gastroliteve përpara se ta zhvendose përgjatë zorrëve ose përsëri në stomakun e gjëndrave për një tretje më të plotë.

Leave a Comment