A e di se ke më shumë mundësi të vdesėsh ditën e ditëlindjes sesa çdo ditë tjetër të vitit?

Sipas një studimi të vitit 2022 të botuar në revistën Sekretet e Epidemiologjise, njerëzit kanë 13.8 për qind më shumë gjasa të vdesín në ditëlindjen e tyre sesa në çdo ditë tjetër.

Studimi, i bazuar në statistikat zvicerane të vdekshmërisë nga viti 1969 deri në vitin 2022, zbuloi se vdekjet ishin kryesisht për shkak të sëmundjeve të zemrës dhe trurit, vetëvraśjeve dhe aksídenteve.

Ky studim lidhi ditën e vdekjeś me ditën e lindjes duke përdorur të dhëna nga statistikat zvicerane të vdekshmërísë për një periudhë 50 vjeçare.

Ne arritëm në përfundimin se ditëlindjet përfundojnë në mënyrë vdekjeprurëśe më shpesh sesa mund të pritej. Kjo është kryesisht për shkak të śëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare, ku efektet janë më të forta tek femrat sesa tek meshkujt, si dhe për shkak të vetëvraśjeve dhe aksidenteve.

Cuditerisht ne rastet e vdekjęve nga kańceri nuk kishte lidhje vdekśhmerie me diten e ditelindjes