Alfred Çako: “Po i gënjejnë studentët me tokën në formë globi. Sistemi arsimor botëror në krizë”

Nga Alfred Çako

Pse nga rreth 620 cmime Nobel ne 120 vjet, 23 kane qene gra dhe 598 burra?!!!; te besh doktorature do te thote te kesh kapur majen e nje shkence dhe ti duhet ta ngresh steken e zbulimeve pak me lart; ketu tek ne doktoraturat e burrave dhe grave kryesisht ne 98% te tyre jane plagjiature; sistemi i sotem arsimor eshte ne krize, kudo ne bote;

studentet duket sikur i futin brenda nje lokomotive dhe ju tregojne gjithe levat dhe llambushkat perse sherbejne; ata mendojne se behen makiniste te mire, por ata nuk dine se ku shkojne shinat e ‘Ustait te Madh’ te historise; sa me shume i futin ne mikro shkence studentet, aq me shume jane tape topi ne makro; ligji i madh i universit eshte shprehur me fjalet e magjishme, ‘As above, so below”ose ‘As it is outside, it is also inside’ qe do te thote se lipset Harmoni brenda dhe jashte!, gje te cilen arsimi elitar e ka humbur si funksion;

te gjithe mesuesit tane te medhenj te historise kane bere kryesisht 7 lende, ndersa sot arsimi i larte ka disa dyzina me libra pa vlere per nje dege arsimimi; mbarojne ekonomi finance dhe nuk dine si dhe nga kush prodhohet paraja; ashtu si studentet e gjeografise qe i genjejne me token ne forme globi, te paret nuk e dine qe inflacioni i parase nuk egziston ashtu si te dytet nuk e dine qe ska Antarktide dhe pol jugu, ndaj busulla tregon vetem Arktikun; sa me shume i futin studentet ne shkence dhe materjalizem, aq me larg i rrine ato funksionit kryesor qe Zoti i tha Adamit dhe Eves kur i krijoi: Shumohuni!

Gjella me kripe e kripa me karar, thote populli; nje gote vere, nje pike gjak, dy gota vere, nje pike helm;

Ky dem ndodh me dy apo tre fakultete e doktoratura si qellim ne vetvete, sidomos kur keto synohen nga grate; ato ose do martohen mbi 35 vjec pasi te armatosen me shume tepri te pavlera te mbi arsimimit ose do martohen te reja dhe do vazhdojne arsimimin duke lene pas dore detyrat ndaj familjes; ne te dy rastet bilanci del negativ;

Qe te kuptohet kjo, 1 monedhe floriri mund te jete e barazvlefshme me 2 monedha me te njejten peshe argjendi, por floriri me argjendin nuk jane te barabarte; barazi do te thote kundervenie ndaj natyres se krijimit, teprim dhe kundervenie ndaj funksioneve fiziologjike riprodhuese dhe familjes se shendetshme; feminizem ose maskilizem perkthehen Not healthy familly! Ojf-te qe luftojne per superioritet te njeres ane te medaljes, jane kunder familjes dhe shoqerise! Keto OJF qe luftojne per kauza te tilla jane si laraskat a dhelprat qe rrojne me kermen qe ju lene predatoret financiere nderkombetare;

Zoti e ka bere luaneshen dhe ulkonjen te ruaje dhe mesoje kelyshet me instinktet e races dhe zakonet e egzistences e vazhdimesise dhe luanin e ujkun te gjuaje per ushqim;

Leave a Comment