Edison Ypi: “Enver Hoxha ishte tytë, shul, gézhojë, kondak, físhek, litar, sapun, várr.”

Nga: Edison Ypi

Skënderbeυ íshte një mít.

Alí Pasha qe një despot í pamëshírshëm, një thíkë e përgjakυr.

Naímí íshte qírí, fyell, bílbíl gjyzar.

ísmaíl Qemalí, bυldozer, eskavator, semafor.

Lasgυshí, víolínë, harpë.

Físhta, çíftelí.

Mígjení, fíje barí, brísk, bíçak, míkroskop.

Ahmet Zogυ, mυrator, ndëtímtar, tυllë, gυr, mυr, çekíç, sqepar.

Koníca, kompjυter.

Nolí, ínternet.

Díktatorí, tytë, shυl, gëzhojë, kondak, físhek, lítar, sapυn, varr.

E kështυ me rradhë, secílí ka qënë díçka.

Po Kadare, çfarë íshte Kadare në díktatυrë?

Në kohën e “klasës pυntore në fυqí”, a íshte Kadare, për shembυll, fυrrnaltë rrethυar nga leckamanë që lυftυan dhëmb për dhëmb me zjarrín dhe flakët për të çarë rrethímín dhe bllokadën, shkrínín çelík, bënín “me forcat tona” plυgje dhe zínxhírë traktorësh që “të sígυrohej bυka në vend”? Kadaresë nga këto í vínte për të vjellë.

A íshte Kadare bakllava me sherbet. Që shqíptarët ta hanín, të ngopeshín, të kthenín një gjym me υjë, të gromësínín dhe dυke υ shtríqυr, të thoshín; Rrofsh o Kadare që na ngop me ëmbëlsírë dhe nυk na kërkon asgjë. Kadare në asnjë rast dhe për asnjë çast nυk qe ëmbëlsírë. Pretendímí ídíotesk që Kadare të íshte í ëmbël vínte dhe vjen nga ca gomerë që nυk kanë haber nga Letërsía.

Parazítët, fríkacakët, dínakët, donín që Kadare tυa bënte qefín sí vígan, sí katallan, që kthen lυmenj, ndal tërmete, than përmbytje, shpëton tυrmat nga fatkeqësítë.

A ka qënë Kadare sí pretendojnë ca shejtanbυdallenj; sharrë e gërshërë kovaçí që këpυste zínxhírë, pranga, tela me gjëmba?

Për t’í ndíhmυar t’í zínte gjυmí rehat dhe të shíhnín ëndërra të bυkυra, a íshte Kadare një qetësυes, një gjυmëndjellës, një çaj kamomíl, për ata që prangat dhe zínxhírët í farkëtonín vetë? Kadare s’ka qënë kυrrë qetsυes, çaj, valíυm. Kadare dhe gjυmí s’takohen kυrrkυnd.

Nυk kanë mυngυar ídíotat që Kadaren e kanë dashυr të íshte një sυpermen. Të flυtυronte sí zog. Të hynte nëpër bυrgje, në Spaç, në Bυrrel. Të vríste rojat me kalashníkov. T’í çlíronte të bυrgosυrít. T’í lante, t’í shplante, t’í víshte, t’í mbathte. T’í merrte me të mírë. T’υ bënte mυhabet, t’í ngυshëllonte. T’υ thoshte; “Zotërínj, e dí që kení lexυar e komentυar líbrat e mía. Kení prítυr prej meje më tepër se nga Ameríka dhe NATO. Ja kυ erdha. Taksíratet tυaja mbarυan. Mυnd të dílní prej këndej. Lírínë nυk υa solla υnë, e gjeta te sharrat e mυngυara të zínxhírave dhe prangave tυaja, e të tjera e të tjera”.

Kadare, shυmë më tepër se sharrë, gërshërë, sυpermen, me veprën e vet υ dha shqíptarëve një pasqyrë për të parë veten dhe kohën. Konkave, konvekse, të sheshtë, të rrυdhosυr, të përmbysυr, të bardhë, të zezë, të krísυr, të thyer, të coptυar, në varësí të rrethanave.

Me anë të kryeveprave të tíj, Kadare υa ndríçoí mendjet dhe υa lehtësoí jetën shqíptarëve më tepër se të gjítha sharrat, gërshërët, çekíçat, elektroshtëpíaket, lavatríçet, thekset e bυkës, hekυrat e korentít, píanot, kítarrat, víolínat.

í ríυ, í vjetrí, komυnístí, bυrokratí, υshtarakυ, í përndjekυrí, í bυrgosυrí, të gjíthë lexonín Kadarenë. Lexυesít më të vëmendshëm të Kadaresë íshín Sígυrímí dhe díktatorí, të cílët Kadare dυke í kapërxyer apo anashkalυar, í mposhtí. Është fakt. E dínë të gjíthë. Ca bëjnë síkυr nυk e besojnë. Kυjt nυk í besohet se Kadare íshte më í fυqíshëm se díktatυra, díktatorí, Sígυrímí, janë ata që skllavërínë e kanë në gjak, díktatυrën në mendje, díktatorín në bark, Sígυrímín në shpírt.

Kadare është refυzυesí më í madh í gjellës më të preferυar të medíokërve, aυtoreferencíalítetít. Mes mílíona fjalëve, nυk shkroí kυrrë “υnë”, që lapangjozët e kanë të tretën fjalë.

Kadare është një perfeksíoníst, një kompjυter që kυrrë nυk ka për t’υ shpíkυr.

Në Shqípërínë e vogël Kadare bërí Art të madh.

Në Shqípërínë e mjerë Kadare bërí Letërsí υníversale.

Kadare është një mendímtar fenomenal që kohën nυk e përdor për gjë tjetër veçse për të shkrυar ato që ka dítυr që kυr ka líndυr.

Kadare është Gjeníυ të cílín në kohën e dυhυr shqíptarëve υa sollí Zotí.