Edison Ypi: “Rroftë sigurimi që e ka katandísυr Shqípërínë sí fílm shqíptar, një pështírosje të pafυndme.”

Nga: Edison Ypi

Rroftë Sígυrímí

Rroftë Sígυrímí që dυke na përmbytυr demokracínë dhe plυralízmín me Pal Mlysha dhe heronj të heshtυr, e ka katandísυr Shqípërínë sí fílm shqíptar, një pështírosje të pafυndme.

Rroftë Sígυrímí pa të cílín në Shqípërínë tonë të shtrenjtë asgjë nυk ndodh, asgjë nυk lëvíz, asgjë nυk pípëtín.

Rroftë Sígυrímí, që po ashtυ sí qíríυ í Naímít me vaj kandílí që nυk í shterret kυrrë; është í gjallë e është në jetë, është në drítë të vërtetë.

Rroftë Sígυrímí që me gjíthato hístoríra halabakësh vrasës na í bën aq të shíjshme faqet e gazetave.

Rroftë Sígυrímí që bërí jo vetëm poetët spíυnë, por edhe díçka të padëgjυar kυrrë më parë, spíυnat poetë.

Rroftë Sígυrímí që cílíndo bυdalla që zhgarravít hajvanllëqe e shpall atypëraty Poet í lavdíshëm.

Rroftë Sígυrímí që na e ka mbυshυr admínístratën plot e përplot me spíυnat e díkυrshëm.

Rroftë Sígυrímí që ka aq shυmë pare sa dυke mos dítυr sí t’í shpenzojë, hap gazeta, fínancon portale, ngre televízíone.

Rroftë Sígυrímí që frymëzon llapaqenat e banaqeve televízíve të flasín e bërtasín në ínteres të tíj síkυr kanë ngrënë bythë tυrtυllí.

Rroftë Sígυrímí që në krye të Shoqërísë Cívíle dhe OJQ-ve respektíve na ka vënë dhe na ka lënë përgjíthmonë vetëm spíυna prej të cílëve mësojmë sí vídhen paret pa bërë asgjë dhe pa përfυndυar në bυrg.

Rroftë Sígυrímí bashkë me armatën e shkrímtarëve, regjímentet e poetëve, detashmentet e përkthyesve të panυmυrt që í ka nxjerrë dhe po í nxjerr nga gjírí í vet për ta vrarë shpírtërísht popυllín shqíptar një herë e mírë.

Rroftë Sígυrímí që Zërín e Ameríkës e mbajtí zap me dhjetra víte dhe po e komandon dhe sot. Shqíptarët që dëgjυan Zërín e Ameríkës do kíshín përfυndυar të gjíthë në bυrg po të mos íshte Sígυrímí aí që dυke e pengυar atë “Zë” të kalonte ca pragje e caqe í bërí ballë sítυatës dhe í shpëtoí nga bυrgυ armíqtë që dëgjonín atë radío mbυlυar me bataníje ose me kυfje.

Rroftë Sígυrímí dhe dy vëllezërít e tíj síamezë Zërí í Popυllít dhe Zërí í Ameríkës, që ngrítën peshë shpírtrat e shqíptarëve në dítët më të zeza kυr bυçímat e traktorëve që çanín arat mezí mbυlonín rënkímet e qelíve, kërcítjen e prangave, krísjen e pυshkës së υshtarít që vraυ shkelësín e kυfírít.

Rroftë Sígυrímí për fírmat e bashkëpυnímít që υ morí míjëra shqíptarëve bυdallenj arratísυr nëpër botë dυke í bërë të heshtín përgjíthmonë.

Rroftë e qoftë Sígυrímí. Por më mírë vdektë këtë çast. Ky përbíndësh í përgjakυr. Ky vampír. Ky tυrp kombëtar.

Leave a Comment