Habit Alfred Çako: “Tek mali Tomorit ka një piramidë me 3 porta. Vetëm një person i hap ato porta. Ai është “

Margaret Hasluck, një studiuese angleze në fushën e etnologjisë, u ngjit në majën e tij në vitin 1930 dhe vuri re se pelegrinët besonin në një fuqi të jashtëzakonshme që ndodhej në atë mal.

Kulti i Malit të Tomorit, i cili rrjedh nga kulti pagan i maleve të larta dhe është përhapur në të gjithë Shqipërinë, ka mbijetuar përgjatë shekujve dhe përkundër ndërlikimeve fetare.

Fakti që ky mal është përfytyruar si Olimpi shqiptar në folklorin popullor, periudhën antike dhe mesjetare, si dhe në letërsinë romantike, tregon se është një simbol i njësisë kulturore ballkanike.

Një teoricien i konspiracionit, Alfred Cako, tregon se ka disa individë me aftësi të jashtëzakonshme që njohin disa sekrete të lidhura me Malin e Tomorit.

“Poshtë Malit të Tomorit ka një piramidë me tre porta. Aty janë disa kostume që nuk mund të vishen nga çdo kush. Ato kanë disa kode që janë për persona të caktuar për të cilët janë krijuar”.

“Për t’u futur brenda piramidave do të kalosh kontrollet brenda tre porteve që vetëm ADN-ja e një personi i përshtatet. Aty do të futen njerëzit vetëm në ditë të vështira, apo kur t’i vije fundi kësaj bote”.

Cako thotë se jo të gjithë do ta besojnë këtë teori.

“Kjo piramidë qëndron mbi një liqen të madh që gjendet poshtë Malit të Tomorit. Syri i Kaltër dhe furnizimi i liqeneve të Prespës kanë furnizime nga ky burim nëntokësorë”, tha ndër të tjera Alfred Cako.