E pabesúeshme. Lind një fëmijë nga sper ma e ngrirë 26 vite më parë

Në Mbretërinë e Bashkuar një foshnjë lindi nga sperma e ngrirë në vitin 1996: ngjarja rihap një debat mbi këtë çështje, e cila eshte më shumë nje ceshtje etike sesa biologjike

Më 20 tetor, një britanik 47-vjeçar u be me një djalë me partneren e tij 32-vjeçare: asgjë e çuditshme deri më tani, përveç se sperma e përdorur për fekondimin e vezës është 26 vjeçare. Peter Hickles, ky është emri i burrit, kishte ngrirë sper mën e tij në 1996, kur në moshën 21-vjeçare u diagnostikua me limfomën Hodgkin, një tumor i sistemit limfatik. Sipas këshillave mjekësore, burri kishte vendosur të ngrinte spermën e tij, pasi kimioterapia mund të shkaktojë infertilitet.

Çifti, i cili pagoi 30,000 paund për fekondimin in vitro, mundi të vazhdonte shtatzëninë falë një ndryshimi të fundit në ligjin britanik: deri më 1 korrik të këtij viti, në fakt, ligji lejonte ruajtjen e gameteve (ovociteve dhe spermatozoideve. ) vetëm deri në 10 vjet në situata normale, me disa përjashtime të rralla. Që nga 1 korriku 2022, ky kufi është zgjatur në 55 vjet për të gjithë, duke lejuar Hickles të realizojë ëndrrën e tij të atësisë.

Në të ardhmen, do të jetë gjithashtu e nevojshme të hetohen pasojat e mundshme psikologjike: “Le të mendojmë për ndikimin emocional të të pasurit një baba biologjik që ka vite që tashmë ka vdekur”, nënvizon Julian Savulescu, profesor i etikës në Universitetin e Oksfordit. Shkurtimisht, pyetja të çon më shumë në etikë sesa në biologji: dhe pyetjet që duhen bërë për të rregulluar praktikën e kriopruajtjes së gameteve janë etike.

Leave a Comment