Papën e godasin 3 herë me çekiç argjendi kokës për të vërtetuar që ka vdekur. Kështu është tradita.

Kisha Katolike ka protokolle strikte në fuqi pas vdekjes së udhëheqësit të saj, por me vdekjen e ish-Papës Benediktit, është e paqartë nëse të njëjtat protokolle do të zbatohen për një papë në pension.


Kur Benedikti XVI dha dorëheqjen në vitin 2013 duke përmendur moshën e vjetër, ai u bë Papa i parë në 600 vjet që dha dorëheqjen nga roli. I lindur Joseph Ratzinger, kardinali gjerman u zgjodh në prill 2005 dhe zgjodhi të shkonte me emrin Benedikt.


Për gati një dekadë, në fakt, dy papë jetonin afër në Vatikan, sepse Benedikti qëndroi në Kopshtet e Vatikanit në manastirin Mater Ecclesiae, duke u shfaqur herë pas here përkrah pasuesit të tij.


“Nuk e kemi pasur kurrë më parë këtë ku një papë i gjallë do të ndihmojë në varrosjen e një pape të vdekur,” tha historiani katolik John McGreevy.

Personi që drejton Vatikanin nga vdekja e një pape në zgjedhjen e një tjetri quhet “camerlengo”, aktualisht kardinali Kevin Farrell. Por për shkak se Benedikti nuk ishte më papë, disa nga detyrat e kardinalit mund të mos jenë më të përshtatshme.


Normalisht, kamerlengo ka rolin e konfirmimit zyrtar të vdekjes së papës, tradicionalisht duke i goditur kokën tri herë me një çekiç të vogël argjendi dhe duke thirrur emrin e tij. Kjo ne te shkuaren behej per te konfirmuar vdekjen sepse ka patur raste kur dikush varrosej i gjalle.

Gjatë mesjetës, kur mjekësia nuk ishte aq e avancuar dhe nuk kishte aftësi të përcaktojë nëse një person ka trurin e vdekur apo jo, ata zakonisht perdornin një çekiç argjendi në të njëjtën mënyrë që një neurolog përdor një çekiç të vogël për të kontrolluar reflekset e personit nëse nervat janë ende në funksion.

Ai do të mbikëqyrte gjithashtu shkatërrimin e unazës së peshkatarit të papës, vulosjen e apartamenteve papale, organizimin e funeralit dhe përgatitjen e një konklave për të zgjedhur një pasardhës.


Duke qenë se Françesku është tashmë Papë, ekziston një pasiguri e konsiderueshme për atë që do të bëjë Camerlengo tani.


Një funeral papal zakonisht kryesohet nga Dekani i Kolegjit të Kardinalëve, Kardinali Giovanni Battista Re. Por në këtë rast, Papa Françesku do të kryejë funeralin, që do të mbahet në sheshin e Shën Pjetrit.


Secili papë mund të specifikojë aranzhimet e tij të varrimit dhe megjithëse familja e Benediktit është varrosur në Gjermani, biografi i tij Peter Seewald tha se ai dëshironte të varrosej në varrin që i përkiste paraardhësit të tij Gjon Pali II përpara se të shpallej shenjtë dhe të transferohej diku tjetër në Vatikan.